INFORMACIJE O KOLAČIĆIMA

Što su kolačići?
Kolačići su malene tekstualne datoteke koje se instaliraju prilikom posjeta našem web mjestu. Kolačići se pohranjuju u imeniku datoteka svakog web preglednika. Pri sljedećem posjetu web mjestu preglednik će pročitati kolačić i proslijediti informacije web mjestu ili drugom elementu koji je postavio kolačić.

Vrste kolačića
Nužno potrebni kolačići: Za njihovu instalaciju nije nam potrebno vaše dopuštenje. Oni su nužni za ispravan rad web mjesta i bez njih aktivnosti koje želite obaviti na našem web mjestu ne bi radile ispravno.
Iskustveni kolačići: Kolačići te vrste namijenjeni su prikupljanju podataka za poboljšanje rada web mjesta. Prikupljaju podatke o načinu posjećivanja web mjesta, pri čemu ne prikupljaju informacije kojima bi se korisnika moglo identificirati jer su te informacije anonimizirane.
Funkcionalni kolačići: S pomoću tih kolačića web mjesto može zapamtiti vaše postavke i izbore (korisničko ime, jezik, regiju…) i omogućava napredne funkcije prilagođene korisniku. Kolačići te vrste omogućuJu praćenje vaših aktivnosti na web mjestu, a prikupljeni podaci su anonimni.
Kolačići za usmjeravanje i oglašivački kolačići trećih strana: Te kolačiće uređuju i održavaju treće strane. Kolačići za usmjeravanje povezani su s uslugama trećih strana, na primjer gumba „Like” i „Share” i mogu omogućiti praćenje vaših aktivnosti na web mjestu. Oglašivački kolačići omogućuju prikaz oglasa prilagođenih vašim interesima.
Želite li saznati više o tim tehnologijama i njihovu radu, posjetite odgovarajuće web mjesto, primjerice www.allaboutcookies.org.

Zašto i kako upotrebljavamo kolačiće?
Kolačiće upotrebljavamo kao alat kojim vam nudimo ugodnije iskustvo prilikom posjeta našem web mjestu. Putem instaliranih kolačića pokušavamo doznati koji vas sadržaji na našem web mjestu zanimaju pa vas kolačići mogu zapamtiti kad se vratite na njega. Mogu poslužiti za prikupljanje informacija o načinu na koji upotrebljavate naše web mjesto i za prilagođavanje njegova sadržaja prilikom sljedećeg posjeta.
Kolačići ne pohranjuju informacije koje bi omogućivale identifikaciju posjetitelja.
Upotrebljavamo samo šifrirane informacije koje pročitamo s kolačićima.
Kolačići koje upotrebljavamo ne štete vašem računalu.

Zašto omogućiti kolačiće?
Ako želite u potpunosti iskoristiti funkcije i sadržaje našeg web mjesta morate omogućiti kolačiće. Ako ne omogućite kolačiće, vaš posjet našem web mjestu može biti ograničen u pogledu funkcionalnosti i korisničkog iskustva.

Koji se kolačići instaliraju prilikom posjeta našoj web stranici?
U tablici u nastavku opisani su kolačići koji se nakon što ih omogućite instaliraju prilikom posjeta našem web mjestu.

Kolačić Naziv kolačića Namjena Kad se briše
Google Analytics _ga Razlikuje pojedinačne posjetitelje web mjesta. Pojedinačnom posjetitelju dodjeljuje anonimizirani broj s pomoću kojeg prati posjet mjestu i sesiju korisnika. 2 godine nakon instalacije
Google Analytics _utma Razlikuje pojedinačne korisnike i sesije. Pojedinačnom korisniku dodjeljuje anonimizirani broj s pomoću kojeg prati broj posjeta i sadržava podatke o vremenu posjeta. 2 godine nakon instalacije/ažuriranja
Google Analytics _utmb Kolačići _utmb i utmc_ djeluju zajedno. Prvi bilježi vrijeme dolaska na web mjesto, a drugi vrijeme odlaska. 30 minuta nakon instalacije/ažuriranja
Google Analytics _utmc Kolačići _utmb i utmc_ djeluju zajedno. Prvi bilježi vrijeme dolaska na web mjesto, a drugi vrijeme odlaska. Na kraju sesije pretraživača
Google Analytics _utmz Kolačić bilježi s kojeg je mjesta posjetitelj došao na naše web mjesto, koju je tražilicu i ključnu riječ upotrijebio, na koju je poveznicu kliknuo te geografsku lokaciju s koje je posjetio web mjesto. Na taj je način poznato kojem se izvoru, mediju i ključnim riječima mogu pripisati zasluge za ostvarivanje ciljane posjećenosti web mjesta. 6 mjeseci nakon instalacije/ažuriranja
Google Analytics _utmv Kolačić se instalira kad za potrebe usluge Google Analytics upotrebljavamo korisnički definirana izvješća u svrhu po mjeri prilagođene segmentacije. Kolačić se instalira kako bi usluga Google Analytics mogla segmentirati posjetitelja. 2 godine nakon instalacije/ažuriranja

Dodatne informacije o kolačićima Google Analytics možete pronaći na ovoj poveznici. Podatke prikupljene s pomoću Google Analytics ne dijelimo s trećim stranama te se mogu smatrati tzv. kolačićima prve strane.

Instalaciju kolačića možete naknadno odbiti
Ako ispočetka omogućite kolačiće i naknadno odlučite kako više ne želite da se instaliraju prilikom posjete našem web mjestu, na toj poveznici možete promijeniti postavke. Pritom vas želimo obavijestiti da s onemogućenim kolačićima naša stranica možda neće raditi kako bismo željeli.

SARAJEVO, 27.05.2019